De Zonnestee

UPDATE 2023
Sinds 1 juli leveren we meer zonneenergie af dan we gebruiken.


De Zonnewarmte-installatie op onze schuur en de PV-panelen op ons huis zitten er nu sinds 2012 op.

Het systeem is altijd aan verandering onderhevig. In alle seizoenen komen er weer zaken te voorschijn die verbetering behoeven. Zeker de combinatie vacuümbuis en lucht/water-warmtepomp dient in een bepaalde afstemming met elkaar te komen.

Maar inmiddels werkt het systeem al meer dan een jaar op eigen kracht, zonder haperingen.

De voorbereidingen zijn zomer 2010 begonnen. Er was eerst een nieuw dak nodig op de schuur, maar van het een kwam het ander! De tijd heeft nog niet voorzien in het plaatsen van een schema op de website. Ook wat computergestuurde aanpassingen laten op zich wachten. De Raspberry Pi zit nog steeds in het doosje van verzending.

Update 2019
Inmiddels is de helft van de vacuumbuizen verdwenen. Het water werd zomers veel te warm, meer dan 140 graden en in de winter werd het niet meer dan 35 graden. Dat is te veel van het goede en te weinig om te douchen. De overwarmte moet zomers afgevoerd en de warmtepomp maakt dan overuren in de winter.
Met de helft is het op een hete dag gelukkig niet boven de 110 gekomen (buiten 38).

Vacuumbuizen

Warmtepomp

 

 

Recente berichten

En plots deed de converter het niet meer

Op een gegeven moment wilde ik ons bezoek laten zien hoeveel energie van de zonnepanelen kwam. Het was bloedmooi weer die dag. Helaas ik zag geen output. Gelukkig was mijn bezoek handig, zelf een installatiebedrijf, dus wij de boel controleren. Er kwam geen spanning van het dak, dus eerst de strengen controleren. Er liggen twee strengen, zoals de handleiding van “wijwillenzon” aangaf toendertijd toen ik het zelf aanlegde.
De strengen bleken in orde. Uiteindelijk ruim 300 volt op de toevoerleiding naar de converter. Een CHINT converter van 7 jaar oud.

De omvormers die bij hem binnenkomen, zijn meestal al een paar jaar oud. Paul: “Wij maken altijd het grapje dat omvormers altijd precies 2 maanden na het aflopen van de garantie kapot gaan.” En over omvormers van het merk Chint zegt hij dat ze na 6 en een half jaar stuk gaan, bijna allemaal! “En dat terwijl ze met een simpele verandering een stuk langer zouden kunnen meegaan! We hebben het zelfs aan de fabrikant uitgelegd wat ze zouden moeten doen, maar ze waren niet geïnteresseerd..” Ook opmerkelijk: bepaalde omvormers van uiteenlopende merken als Chint, AEG en Schneider komen allemaal uit dezelfde fabriek, en zijn eigenlijk allemaal identiek. Het verschil zit hem dan vooral in de marketing zeker..
https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/geheimen-van-de-omvormer-reparatie-fabriek/

Dus Paul gebeld en de dinsdag daarop de converter weggebracht naar Waddinxveen. De vriendelijke Paul controleerde “aha een phoenix” en vertelde dat die snel klaar en geupgrade zou zijn. De donderdag daarop kwam het ding met de post terug en na aansluiten ging die weer als een trein!

  1. Early adaptors krijgen soms nieuwe inzichten. Reacties uitgeschakeld voor Early adaptors krijgen soms nieuwe inzichten.
  2. En nu nog glasvezel! Reacties uitgeschakeld voor En nu nog glasvezel!
  3. Vroeger hadden ze een stookhuisje! Reacties uitgeschakeld voor Vroeger hadden ze een stookhuisje!