Vroeger hadden ze een stookhuisje!

38-stookhuisje-300x300

2002

Voordat er sprake was van zonnepanelen en zonnecollectoren, en voordat er ooit gas en electra was aangelegd, toen stookten  mensen op hout, turf of kolen. Vaak stond er een stookhuisje op het erf. In dat stookhuisje een grote gietijzeren ketel, waar om beurten de slobber voor de varkens in werd gekookt, of de was werd uitgekookt.

Bij ons staat ook een stookhuisje. De bovenste foto is genomen in mei 2002. Toen zag het stookhuisje er al wat gammel uit. In die tijd is er ook een foto van gekomen in een boek over “Stookhuisje in Drenthe”, uitgeven door een historische vereniging.[1] Het boek kan ik even niet vinden, en de vereniging weet ik ook niet, en google bracht ook geen uitkomst. Het was toen een van de twee stookhuisjes in Drenthe die helemaal van hout zijn opgetrokken.

Op dit moment ziet het er heel anders uit. Na jarenlange verwaarlozing is nu de tijd gekomen om het hout te gaan vervangen. Het stookhuisje zal worden afgebroken en weer opgebouwd in dezelfde maten en met goed hout. De stookketel staat nog in het huisje en zal misschien weer in ere worden hersteld.

Het nieuwe stookhuisje is gebouwd op een fundering van meerdehands bakstenen (heb ze vaak in hand gehad) en het frame is van douglas. De buitenkant is ook douglas. Er zijn oude gietijzeren stalraampjes gebruikt in plaats van de oude manier van ruitjes inzetten. Het ruitje aan de kopse kant is een nieuw gegoten gietijzeren kantelraampje.

dit is de nieuwe versie van het stookhuisje (2018)


[1] ik denk dat het dit boek isstookhokken