Early adaptors krijgen soms nieuwe inzichten.

Bij de start van de installatie van de heatpipes hebben we ons laten voorlichten door een beun. Dat wisten we niet, maar met mooie praatjes lijkt het alsof je al gauw verstand ergens van heb. Niet dus. Afijn. de 12*24 heatpipes die nodig bleken voor de verwarming van ons huis zijn nu gehalveerd.

De installateur van toen (die nog geld van de beun krijgt) heeft een klant van hem bereid gevonden de helft van onze heatpipes over te nemen. Hagelschade had ze daar allemaal vernield.

Waarom de helft minder. Nu, omdat zomers er te veel warmte werd opgewekt (het water werd verwarmd tot boven de 130 graden) en die warmte moest afgevoerd worden door een radiator die op de koude kant buiten op het huis gemonteerd zit. De pomp moest daarom 100% draaien en dat kost elektra. Daar doen we het niet voor.
In de winter gaven de 288 buizen te weinig hitte af (max 32C) om te kunnen gebruiken voor verwarming en douche. De warmtepomp deed dan de rest.
Nu gaan we met de helft door en het water is nu (tot juni 2018) op het warmst 80 graden geweest en dat konden we allemaal opslaan in de buffervaten.

UPDATE juni 2019

Het water wordt op een warme dag toch nog 120 graden aan het eind van de dag, met een 2000 liter water van 85 graden. De overwarmte moet worden afgevoerd door een radiator aan de koude kant van het huis. Dat kost elektriciteit, helaas.

De initiële aanschaf van PV panelen had beter geweest. Warmte omzetten in electriciteit is lastiger dan electriciteit in warmte.