En plots deed de converter het niet meer

Op een gegeven moment wilde ik ons bezoek laten zien hoeveel energie van de zonnepanelen kwam. Het was bloedmooi weer die dag. Helaas ik zag geen output. Gelukkig was mijn bezoek handig, zelf een installatiebedrijf, dus wij de boel controleren. Er kwam geen spanning van het dak, dus eerst de strengen controleren. Er liggen twee strengen, zoals de handleiding van “wijwillenzon” aangaf toendertijd toen ik het zelf aanlegde.
De strengen bleken in orde. Uiteindelijk ruim 300 volt op de toevoerleiding naar de converter. Een CHINT converter van 7 jaar oud.

De omvormers die bij hem binnenkomen, zijn meestal al een paar jaar oud. Paul: “Wij maken altijd het grapje dat omvormers altijd precies 2 maanden na het aflopen van de garantie kapot gaan.” En over omvormers van het merk Chint zegt hij dat ze na 6 en een half jaar stuk gaan, bijna allemaal! “En dat terwijl ze met een simpele verandering een stuk langer zouden kunnen meegaan! We hebben het zelfs aan de fabrikant uitgelegd wat ze zouden moeten doen, maar ze waren niet geïnteresseerd..” Ook opmerkelijk: bepaalde omvormers van uiteenlopende merken als Chint, AEG en Schneider komen allemaal uit dezelfde fabriek, en zijn eigenlijk allemaal identiek. Het verschil zit hem dan vooral in de marketing zeker..
https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/geheimen-van-de-omvormer-reparatie-fabriek/

Dus Paul gebeld en de dinsdag daarop de converter weggebracht naar Waddinxveen. De vriendelijke Paul controleerde “aha een phoenix” en vertelde dat die snel klaar en geupgrade zou zijn. De donderdag daarop kwam het ding met de post terug en na aansluiten ging die weer als een trein!

Early adaptors krijgen soms nieuwe inzichten.

Bij de start van de installatie van de heatpipes hebben we ons laten voorlichten door een beun. Dat wisten we niet, maar met mooie praatjes lijkt het alsof je al gauw verstand ergens van heb. Niet dus. Afijn. de 12*24 heatpipes die nodig bleken voor de verwarming van ons huis zijn nu gehalveerd.

De installateur van toen (die nog geld van de beun krijgt) heeft een klant van hem bereid gevonden de helft van onze heatpipes over te nemen. Hagelschade had ze daar allemaal vernield.

Waarom de helft minder. Nu, omdat zomers er te veel warmte werd opgewekt (het water werd verwarmd tot boven de 130 graden) en die warmte moest afgevoerd worden door een radiator die op de koude kant buiten op het huis gemonteerd zit. De pomp moest daarom 100% draaien en dat kost elektra. Daar doen we het niet voor.
In de winter gaven de 288 buizen te weinig hitte af (max 32C) om te kunnen gebruiken voor verwarming en douche. De warmtepomp deed dan de rest.
Nu gaan we met de helft door en het water is nu (tot juni 2018) op het warmst 80 graden geweest en dat konden we allemaal opslaan in de buffervaten.

UPDATE juni 2019

Het water wordt op een warme dag toch nog 120 graden aan het eind van de dag, met een 2000 liter water van 85 graden. De overwarmte moet worden afgevoerd door een radiator aan de koude kant van het huis. Dat kost elektriciteit, helaas.

De initiële aanschaf van PV panelen had beter geweest. Warmte omzetten in electriciteit is lastiger dan electriciteit in warmte.

 

Vroeger hadden ze een stookhuisje!

38-stookhuisje-300x300

2002

Voordat er sprake was van zonnepanelen en zonnecollectoren, en voordat er ooit gas en electra was aangelegd, toen stookten  mensen op hout, turf of kolen. Vaak stond er een stookhuisje op het erf. In dat stookhuisje een grote gietijzeren ketel, waar om beurten de slobber voor de varkens in werd gekookt, of de was werd uitgekookt.

Bij ons staat ook een stookhuisje. De bovenste foto is genomen in mei 2002. Toen zag het stookhuisje er al wat gammel uit. In die tijd is er ook een foto van gekomen in een boek over “Stookhuisje in Drenthe”, uitgeven door een historische vereniging.[1] Het boek kan ik even niet vinden, en de vereniging weet ik ook niet, en google bracht ook geen uitkomst. Het was toen een van de twee stookhuisjes in Drenthe die helemaal van hout zijn opgetrokken.

Op dit moment ziet het er heel anders uit. Na jarenlange verwaarlozing is nu de tijd gekomen om het hout te gaan vervangen. Het stookhuisje zal worden afgebroken en weer opgebouwd in dezelfde maten en met goed hout. De stookketel staat nog in het huisje en zal misschien weer in ere worden hersteld.

Het nieuwe stookhuisje is gebouwd op een fundering van meerdehands bakstenen (heb ze vaak in hand gehad) en het frame is van douglas. De buitenkant is ook douglas. Er zijn oude gietijzeren stalraampjes gebruikt in plaats van de oude manier van ruitjes inzetten. Het ruitje aan de kopse kant is een nieuw gegoten gietijzeren kantelraampje.

dit is de nieuwe versie van het stookhuisje (2018)


[1] ik denk dat het dit boek isstookhokken