De Zonnestee

De Zonnewarmte-installatie op onze schuur en de PV-panelen op ons huis zitten er nu een paar jaar op.

Het systeem is altijd aan verandering onderhevig. In alle seizoenen komen er weer zaken te voorschijn die verbetering behoeven. Zeker de combinatie vacuĆ¼mbuis en lucht/water-warmtepomp dient in een bepaalde afstemming met elkaar te komen.

Maar inmiddels werkt het systeem al meer dan een jaar op eigen kracht, zonder haperingen.

De voorbereidingen zijn zomer 2010 begonnen. Er was eerst een nieuw dak nodig op de schuur, maar van het een kwam het ander! De tijd heeft nog niet voorzien in het plaatsen van een schema op de website. Ook wat computergestuurde aanpassingen laten op zich wachten. De Raspberry Pi zit nog steeds in het doosje van verzending.

Meest recente berichten

Early adaptors krijgen soms nieuwe inzichten.

Bij de start van de installatie van de heatpipes hebben we ons laten voorlichten door een beun. Dat wisten we niet, maar met mooie praatjes lijkt het alsof je al gauw verstand ergens van heb. Niet dus. Afijn. de 12*24 heatpipes die nodig bleken voor de verwarming van ons huis zijn nu gehalveerd.

De installateur van toen (die nog geld van de beun krijgt) heeft een klant van hem bereid gevonden de helft van onze heatpipes over te nemen. Hagelschade had ze daar allemaal vernield.

Waarom de helft minder. Nu, omdat zomers er te veel warmte werd opgewekt en die warmte moest afgevoerd worden door een radiator die op de koude kant buiten op het huis gemonteerd zit. De pomp moest daarom 100% draaien en dat kost elektra. Daar doen we het niet voor.
In de winter gaven de 288 buizen te weinig hitte af (max 32C) om te kunnen gebruiken voor verwarming en douche. De warmtepomp deed dan de rest.
Nu gaan we met de helft door en zullen we zien of het allemaal zin heeft.

De initiƫle aanschaf van PV panelen had beter geweest. Warmte omzetten in electriciteit is lastiger dan electriciteit in warmte.

 

  1. En nu nog glasvezel! Geef een reactie
  2. Vroeger hadden ze een stookhuisje! Geef een reactie